Welkom op de website van Wellsaddle zadelmakerij.

Wellsaddle is een door de Engelse Society of Master Saddlers gecertificeerd bedrijf en is opgericht in 2013. Anouk was toen 3 jaar actief om zich het vak eigen te maken, door heel veel mee te kijken met andere Nederlandse zadelpassers en makers. Vanaf 2013 is ze naar Engeland gegaan om naast de kennis die ze had ook de benodigde diploma's te halen. Dat resulteerde er in dat ze sinds 2015 Engels gediplomeerd zadelmaker (qualified Saddler) is. In Engeland is de kwalificatie te behalen door het volledig met de hand leren maken van hoofdstellen, singels, martingalen en halsters (bridlemaker) en daarna door middel van het ook volledig traditioneel met de hand leren maken van minimaal 2 complete zadels vanaf de houten boom (saddler). Als deze twee modules, die in 2 modules zijn verdeeld, haalt, wat al snel 3 jaar in beslag neemt, kwalificeer je jezelf als qualified saddler.

Omdat er ook veel vraag was naar reparaties van mentuigen heeft Anouk ook de eerste van de twee modules gehaald voor Harness, oftewel mentuigen. En omdat ze zelf een liefhebber is van de geschiedenis werkt ze momenteel aan twee dameszadels. Eén om te restaureren en één om vanuit de boom volledig zelf op te bouwen. Deze kunst laat zien dat er veel te halen is uit de geschiedenis met betrekking op duurzaamheid. De zitting wordt totaal anders opgebouwd. Vanuit schapenwol. Dat is natuurlijk veel duurzamer dan synthetische materialen die in de 'moderne' zadels wordt gebruikt. Ook werkt Wellsaddle om deze reden met 3 soorten schapenwol om zadelkussens te vullen en met echt leder. De bomen zijn bij voorkeur gemaakt van hout. 

Daarbij is Anouk tevens geslaagd voor het examen in 2017 voor Engels gediplomeerd zadelpasser (qualified Saddle Fitter). Deze opleiding duurt ook 2 tot 3 jaar en zit naast de opleiding zadelmaker. In Engeland mag je jezelf alleen passer noemen als je kan aantonen dat je ook kan maken. Dat is een groot verschil met de opleiding die bijvoorbeeld het MSFC aanbiedt. Zij leren hun leerlingen eerst zadels passen. Bij de Engelse opleiding moet je ook een zadel helemaal kunnen nakijken en opnieuw vullen. Zelfs het vervangen van een klinknagel in het kopijzer hoort bij het vak. De titel QSF kun je alleen behouden door jaarlijks bij te scholen in Engeland. De bijscholingen zijn gratis voor leden en meestal met minstens 40 erkende collega's. Een bak aan kennis en ervaring kan worden uitgewisseld, wat natuurlijk een groot voordeel is. Iedereen kent elkaar en daarmee is er een fijne vriendelijke samenwerking, die in Nederland ontbreekt. Wellsaddle hanteert daarom de Engelse regels met betrekking tot een eventuele second opinion. Anouk adviseert u, maar zal daarmee uitdrukkelijk afstand nemen van een eventuele verkoop van eigen zadels. Dit om zo onafhankelijk en vrijblijvend mogelijk te kunnen blijven. Het is belangrijk dat elke zadelmaker altijd de kans krijgt om eventuele gemaakte fouten of andere zaken samen met de klant op te lossen of te bespreken. 

Wellsaddle staat omdat ze aan de eisen voldoet ook op de site in Engeland van de Society of Master Saddlers. Zadelmaker is daar nog een gilde zoals we dat vroeger in Europa ook hadden. Wellsaddle is aangesloten bij de Engelse vereniging Society of Master saddlers. Deze vereniging stelt hoge eisen aan de leden. Zo zijn we verplicht om een aantal keren per jaar bij te scholen en onze kennis bij te houden. Hiervoor reist Anouk regelmatig naar Engeland om haar diploma's up to date te houden. 

En omdat er veel vraag is naar kennis rondom maatwerk van hoofdstellen heeft Anouk recent de module bridlefitting en bitfitting gedaan in Engeland. De basis is haar hier bekend en ze kan ook hoofdstellen maken op maat. Met betrekking tot bitten kan ze adviseren, maar Wellsaddle heeft geen bitten in de voorraad. 

Naast de eigen opleiding heeft Anouk veel samengewerkt met meerdere Engelse zadelmakerijen. Met een paar heeft ze afspraken om nieuwe zadels te leveren. Crown Saddlery, die nauw samenwerkt met Ideal Saddlery en Barclay is een leverancier en Hastilow Competition Saddles levert ook nieuwe zadels. Verder beschikt Wellsaddle over de onderdelen voor zadels van Wintec, Bates, Arena, Thorowgood, Kent en Masters en Fairfax.

Door de jaren heen is veel kennis vergaard. Omdat Wellsaddle ook tweedehands zadels nakijkt voor de verkoop, kon er veel gekeken worden naar pasvorm en ontwikkeling van diverse merken. Daaruit kwamen veel zaken naar voren die naar het idee van Anouk beter konden. Vanuit die gedachtengang is er in samenwerking met twee zeer kundige zadelmakers een nieuw zadel ontstaan. Dit zadel, de Wellsaddle, is een zadel wat volledig wordt aangemeten op paard én ruiter. Zo kijken we welke zadelboom het beste past bij het paard en bouwen we de zitting volledig naar de wensen van de klant op. Ook het zweetblad zal naar wens van de klant worden opgebouwd. De kussens en de singelophanging van het zadel zullen worden samengesteld voor het paard. Elk zadel is uniek, omdat het wordt gemeten voor paard en ruiter. Doordat Anouk zelf zadelmaker is, kan ze de aanpassingen zelf doen in Nederland. Niets hoeft te worden verstuurd naar Engeland. Met de twee Engelse zadelmakers kan Anouk ook met de naaimachine nu zadels maken, wat een veel tijdwinst oplevert. Een nieuw Wellsaddle zadel kan momenteel worden geleverd binnen 2 weken. 

Wellsaddle levert zowel nieuwe als gebruikte rijzadels voor pony's en paarden. Deze worden vakkundig aangemeten aan u en uw rijdier.

Tevens kunt u bij Wellsaddle terecht voor vakkundige reparatie aan al uw lederwaren. Hierbij valt te denken aan het vervangen van singelstoten, het bijvullen of volledig opnieuw vullen van zadels, vernieuwen van gebroken riempjes en gespen. Ook mentuig wordt deskundig gerepareerd.

U vindt allerlei info op deze website. Indien u een afspraak wenst te maken, gelieve u eerst even onze werkwijze door te lezen, welke hier is te vinden.

Een actueel overzicht van wat Wellsaddle te koop aanbiedt, vindt u hier.

De prijzen bij Wellsaddle zijn inmiddels deels vermeld bij de zadelomschrijving omdat mensen vanuit deze optiek zoeken naar zadels en om een beeld te geven bij welke prijzen ik hanteer. Regelmatig hoor ik dat men op zoek is naar een zadel en geen verstand heeft van wat er op zou kunnen passen. Wellsaddle streeft ernaar om altijd binnen het budget van de koper te blijven. Overigens zijn er altijd kosten die voldaan moeten worden naast het aan te kopen zadel, lees daarvoor onze voorwaarden en tarieven. Geef een budget op tot hoe hoog u kan of wilt besteden en daar zal altijd rekening mee worden gehouden. Wellsaddle neemt altijd alles mee tot het uiteindelijke budget en streeft ernaar om dat niet te overschrijden. 

Mocht u het verkiezen om met een eigen zadelpasser te werken, dan is het mogelijk om zadels van Wellsaddle te gebruiken. Maak hiervoor een afspraak. Legitimatie en de inleg van borg is in dat geval noodzakelijk. Tevens hanteren we een vooraf afgesproken termijn waarin de zadels moeten terugkeren of wanneer de koop gesloten moet zijn. Zo voorkomen we dat grote aantallen zadels voor langere tijd uit de voorraad verdwijnen.